Logo

Bezonnings- en zichtlijnenstudie voor nieuw te realiseren complex

Bezonnings- en zichtlijnenstudie voor nieuw te realiseren complex

“Ons doel was om ‘Dockside’ te presenteren aan de gemeente en belanghebbenden en daarbij gebruikt maken van heldere visualisaties. Het is een bekend fenomeen dat omwonenden onzekerheid kunnen ervaren als nieuwe bebouwing plaatsvindt naast de eigen woning. Niet zelden leidt die onzekerheid tot het voeren van procedures. Door bewoners aan de voorzijde van de procedure actief te betrekken neem je die onzekerheid weg. Er is getoond wat het uiterlijk van het gebouw wordt en mensen kunnen zelf ondervinden hoe de omgeving veranderd. En als blijkt dat de verandering positief is, worden de omwonenden ambassadeurs van het plan. We kunnen met trots zeggen dat dat hier is gebeurd”.

Achtergrond

De klant is een ontwikkelaar die nabij het Noordhollandskanaal in Alkmaar het complex Dockside heeft ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van nieuwe objecten is het belangrijk om rekening te houden met de bezonning van het gebouw en de omliggende gebieden. De bezonning kan invloed hebben op het comfort van de bewoners en de energie-efficiëntie van het gebouw. Daarnaast kan het wooncomfort van omliggende panden juist negatief worden beïnvloed als bewoners schaduwwerking ervaren. De TNO norm geeft richtlijnen voor de beoordeling van de bezonning van gebouwen en omliggende gebieden.

Uitdaging

Het architectenbureau van de ontwikkelaar heeft opdracht gekregen om een nieuw wooncomplex te ontwerpen. Het complex bestaat uit meerdere woontorens en een parkeergarage. Het complex bevindt zich op een inbreilocatie tussen andere bouwwerken. Het is dan van groot belang om de bezonning van het complex te beoordelen om de energie-efficiëntie te optimaliseren en het wooncomfort van de bewoners te waarborgen.

Image 0
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Bezonnings- en zichtlijnenstudie voor nieuw te realiseren complex

Oplossing

Voor het beoordelen van de resultaten van bezonningsstudies kan de overheid die de aanvraag moet toetsen gebruik maken van verschillende normkaders. Soms is dit volgens de ‘lichte TNO norm’. Soms volgende de ‘Haagse norm’. Soms hebben overheden eigen beleid opgesteld. De normen hebben gemeen dat er wordt gekeken naar het effect van het nieuwe bouwwerk op de omliggende woongebouwen. Gedurende een relevant gedeelte van het jaar moeten omliggende gebouwen voldoende bezonning ontvangen, als daar door ontwikkeling in de omgeving een verandering in optreedt.

De resultaten van de bezonningsstudie kunnen worden gebruikt om het ontwerp van het complex te optimaliseren. Zo zijn er maatregelen denkbaar om te zorgen dat er voldoende daglicht de woningen binnenkomt.

Bezonnings- en zichtlijnenstudie voor nieuw te realiseren complex

Resultaten

De resultaten van de bezonningsstudie leiden tot een beter ontwerp van het complex. Door rekening te houden met de bezonning wordt een overmatige schaduwwerking bij derden voorkomen. Daarnaast kan een bezonningsstudie bijdragen aan het comfort van de bewoners wordt de energie-efficiëntie van het gebouw geoptimaliseerd.

Bekijk ook onze andere cases